ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με την Clio Muse Tours, δημιούργησε τη ψηφιακή-ακουστική ξενάγηση «Φράγμα Μαραθώνα: Η ζωή στον οικισμό», σχεδιάζοντας μία διαδρομή 17 σημείων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει ιστορίες από τη ζωή στον οικισμό από την εποχή κατασκευής του αλλά και μετέπειτα.
Ο οικισμός του Μαραθώνα δημιουργήθηκε το 1926, στο πλαίσιο κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, με σκοπό τη στέγαση και σίτιση 900 και πλέον ανθρώπων, μαζί με τις οικογένειες τους, που εργάζονταν στο σπουδαίο αυτό τεχνικό έργο, για την κατασκευή του υδροδοτικού συστήματος της πόλης των Αθηνών, την περίοδο 1926-1931. Ο οικισμός του Μαραθώνα αρχικά αποτέλεσε μία πρακτική λύση για την ανάγκη παροχής καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων, καθώς το έργο επρόκειτο να διαρκούσε αρκετά χρόνια, αλλά κατέληξε να εξελιχθεί σε μία μικρή κοινωνία, «ένα μικρό Παρίσι», όπως αναφερόντουσαν οι κάτοικοι του γι’ αυτό, μέχρι και τη δεκαετία του 1970.
Ο επισκέπτης πραγματοποιώντας τη ψηφιακή-ακουστική ξενάγηση θα έχει τη δυνατότητα να μάθει τόσο πληροφορίες για το σπουδαίο αυτό τεχνικό έργο, όσο και ιστορίες για την καθημερινότητα στον οικισμό, που ίσως δεν έχει ακούσει ξανά. Θα μπορεί να εξερευνήσει πως ήταν κατασκευασμένα τα σπίτια των κατοίκων του οικισμού, εάν υπήρχε ύδρευση και αποχέτευση στον οικισμό, γιατρός και νοσοκομείο για τους τραυματίες, σχολείο, τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά εκεί, πως ήταν η ζωή στον οικισμό την εποχή της κατοχής, τι ισχύει σήμερα για το Φράγμα και πολλά άλλα ακόμη ζητήματα περιπλανώμενος στα θραύσματα μνήμης του οικισμού.
Οι πληροφορίες που συγκεντρώνουμε για τον οικισμό του Μαραθώνα προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ. Οι υλικές αυτές πληροφορίες για τον Οικισμό, εμπλουτίστηκαν από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας των εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, η οποία συνέλεξε μαρτυρίες από ανθρώπους που κατοικούσαν στον οικισμό, είτε από απογόνους τους, είτε από κατοίκους κοντινών χωριών, μεταξύ των δεκαετιών του 1950-1960.
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ