Αποδέχομαι τη χρήση cookiesΠληροφορίες για την Πολιτική Cookies
Gr
En

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ «ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΝΕΡΟ»

H ΕΥΔΑΠ επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την πόλη των Αθηνών στη Διεθνή Biennale Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας 2017 στη Σεούλ στη Νότιο Κορέα | Ημερομηνίες: 02.09.2017 έως 05.11.2017

Η ΕΥΔΑΠ συμμετέχει στη Διεθνή Biennale Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας με έργο που έχει τίτλο «Από την Αρχαιότητα στο Αύριο: Ανθρώπων Νερό». Για το έργο αυτό, η ΕΥΔΑΠ ανέπτυξε ένα διαδραστικό χάρτη που χαράσσει τα ίχνη ιστορικών τόπων νερού και των σύγχρονων υδρολογικών δικτύων της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, μία συλλογή φωτογραφιών που σχετίζονται με το νερό δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να διαντιδρούν και να δημιουργούν οπτικές συνδέσεις διαμέσου του χρόνου για την πόλη των Αθηνών.


Η Biennale της Σεούλ, που έχει τίτλο «Εμμένοντα Κοινά» σχεδιάστηκε ως ένα μεγάλης κλίμακας δημόσιο γεγονός για να παρουσιάσει προγράμματα και εκθέσεις και σαν ένα forum για συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής, των εμπειρογνωμόνων και των πολιτών γενικότερα για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης και του επικείμενου μέλλοντος των μεγάλων αστικών κέντρων του κόσμου. Οι 50 πόλεις που συνεισέφεραν αντιμετώπισαν θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, η ταχεία αστικοποίηση, η διακυβέρνηση των πόλεων, η έλλειψη και η πολιτική των δημόσιων πόρων, η ιδιωτικοποίηση των κοινών, οι ανισορροπίες στην ιδιοκτησία, η κατανάλωση και το κεφάλαιο - ενώ παράλληλα προτείνεται ο τρόπος με τον οποίο οι πόλεις μπορούν να διαφυλάξουν τη μοναδική ιστορία τους, τον τοπικό πολιτισμό, το κοινωνικό και γεωγραφικό υπόβαθρό τους.

Η οπτική παρουσίαση της ΕΥΔΑΠ δημιουργήθηκε από τη διαδικασία συγκέντρωσης της σημαντικής ιστορικής και σύγχρονης αρχειακής της συλλογής φωτογραφιών και σχεδίων, στο πλαίσιο μιας ψηφιακής εφαρμογής που είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Επιπρόσθετα δημιουργήθηκε και νέο φωτογραφικό υλικό από τους υπαλλήλους της ΕΥΔΑΠ, ερασιτέχνες φωτογράφους και από εξωτερικές πηγές για την ανάπτυξη της εφαρμογής. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να εκτιμήσει τη σχέση που είχαν οι πολίτες και οι κάτοικοι της Αθήνας με τον πόρο του νερού κατά τη διάρκεια της ιστορίας του.

Ο σκοπός του συνολικού έργου ήταν να φέρει το θέμα του νερού στο πλαίσιο της σύγχρονης αστικοποίησης της Biennale όπως δηλώθηκε από τους επιμελητές και να θεωρήσει σήμερα το ρόλο του νερού ως «κοινό» στην πόλη των Αθηνών. Διαβάστε τη δήλωση του έργου στην ιστοσελίδα της Biennale.


 

Περιηγηθείτε στην ψηφιακή εφαρμογή: The People’s Water Project

Το Έργο εντάσσεται στο Δίκτυο Πολιτισμού της ΕΥΔΑΠ.

Η ΕΥΔΑΠ ευχαριστεί την επιμελήτρια Μελίνα Νικολαΐδη για την πρόσκληση εκπροσώπησης της Biennale της Σεούλ 2017 και για την εξαιρετική συνεργασία στο έργο που παρουσιάστηκε στην έκθεση.

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες αποτελούν ευγενική παραχώρηση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ACTIVATE

 

Στιγμιότυπα από την έκθεση:

 

Ακολουθήστε μας
Κατεβάστε την εφαρμογή μας