Αποδέχομαι τη χρήση cookies



Πληροφορίες για την Πολιτική Cookies
Gr
En

ΝΕΑ

15/6/2022
Επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών ελέγχου επιφανειακών υδάτων στους ταμιευτήρες Μαραθώνα

Ακολουθώντας πιστά την αποστολή της να παρακολουθεί στενά την ποιότητα υδάτων και αφιερώνοντας όλο τον μήνα Ιούνιο στο Περιβάλλον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ΕΥΔΑΠ παρουσίασε στις 15 Ιουνίου 2022, νέες καινοτόμες τεχνολογίες παρακολούθησης υδάτων, ελέγχοντας τους ταμιευτήρες στην Λίμνη Μαραθώνα.

Μπορεί κάποτε να έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως το εναέριο droneμε υψηλής ευκρίνειας κάμερες ή το ρομποτικό σκάφος με καινοτόμους αισθητήρες, που πρώτη χρησιμοποίησε η ΕΥΔΑΠ για τον έλεγχο των υδάτων, δίνουν άλλη προοπτική στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος, διασφαλίζοντας υψηλά στάνταρτς σε όλα τα στάδια υδροδότησης. 

Μέσω του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος INTCATCH, η ΕΥΔΑΠ έχει στη διάθεσή της, δύο ρομποτικά σκάφη, που ελέγχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού, ενώ πρόσφατα, πρωτοπόρησε για μια ακόμα φορά, καθώς στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος MONOCLE, φιλοξένησε μια επίδειξη ελέγχου των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού της Λίμνης Μαραθώνα, από εναέριο επαγγελματικό drone, με υψηλής ευκρίνειας κάμερες, κάνοντας συνδυαστική χρήση των δικών της ρομποτικών σκαφών. Στόχος της δράσης ήταν, να εφαρμοστεί για πρώτη φορά έλεγχος των υδάτων, με ταυτόχρονη χρήση δύο καινοτόμων και αξιόπιστων τεχνολογικών εργαλείων.

Την επίδειξη του εναέριου droneπραγματοποίησαν πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας της εταιρείας AerataAerialAssessmentSolutions, ενώ του ρομποτικού σκάφους ερευνητές της Υπηρεσίας Έρευνας & Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ. Στελέχη κι εργαζόμενοι της εταιρείας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία, με την οποία γίνεται ο έλεγχος με τα καινοτόμα εργαλεία, όσο το droneκαι το ρομποτικό σκάφος σάρωναν τα επιφανειακά νερά του Ταμιευτήρα της Λίμνης Μαραθώνα, κατά μήκος του φράγματος. Μάλιστα, τη δράση παρακολούθησαν ενδιαφερόμενοι απ' όλη την Ελλάδα, όπως εκπρόσωποι από την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών κ.α.

Στο τέλος της επίδειξης συγκεντρώθηκαν δεδομένα και προέκυψαν σε πραγματικό χρόνο σημαντικά συμπεράσματα που απέδειξαν την πολύ καλή ποιοτική κατάσταση του υδάτινου σώματος του Μαραθώνα.

Κατεβάστε την εφαρμογή μας
Google Play app link Apple store app link
Ακολουθήστε μας