Στην τελική φάση το πιλοτικό πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T. στο Χαλάνδρι με την κατασκευή δικτύου μη πόσιμου νερού από την ΕΥΔΑΠ και τη δημιουργία κοινότητας γύρω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο
Προχωράει το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα Cultural HI.D.RA.N.T .για την ανάδειξη και επαναξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου στον Δήμο Χαλανδρίου, με τη συνεργασία και τεχνική επίβλεψη της ΕΥΔΑΠ και με τη συνέργεια 6 εξειδικευμένων εταίρων. Συγκεκριμένα, δρομολογείται η κατασκευή τοπικού δικτύου μη πόσιμου νερού, του πρώτου στην Ελλάδα, σε 36 σημεία της περιοχής που θα τροφοδοτούν, νερό ποσότητας περίπου 48.000m3 ανά έτος, αποκλειστικά για μη πόσιμες χρήσεις. Ωφελούμενοι του δικτύου πρόκειται να γίνουν αρκετοί δημοτικοί χώροι του Χαλανδρίου (δημόσιοι χώροι, πάρκα, σχολεία κ.α.), ορισμένοι εκ των οποίων θα αναπλάσει το Πρόγραμμα με την ευεργετική αξιοποίηση του νερού του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου. Παροχή του δικτύου θα λάβουν ιδιώτες και κάτοικοι της περιοχής που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ, μέσω έρευνας κοινού που παραμένει ακόμα ανοιχτή και ενεργή. Επιπρόσθετα, όταν το δίκτυο είναι έτοιμο, σχεδιάζεται ακόμη περισσότεροι ωφελούμενοι να προμηθεύονται το μη πόσιμο νερό, μέσω υδροφόρων του Δήμου Χαλανδρίου, ακόμα και αυτοί που γεωγραφικά δε βρίσκονται πλησίον του δικτύου του Αδριάνειου.
Κινούμενοι προς την ενδυνάμωση του δικτύου, οι εταίροι του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T.-UIA διοργάνωσαν, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, την εκδήλωση με τίτλο “Το νερό ως κοινό αγαθό - Παραδείγματα συμμετοχικής και κοινοτικής διαχείρισης υδάτινων πόρων και δικτύων” με στόχο την έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία μιας κοινότητας νερού γύρω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο και το νερό του, ως κοινό υδάτινο, πολιτιστικό και ιστορικό πόρο. Καλεσμένοι ομιλητές ήταν ο Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, Κώστας Γερολυμάτος, συντονιστής του CulturalH.ID.RA.N.T.-UIA, ο Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Σαχίνης, η Anne Le Strat, πρόεδρος της Aqua Publica Europea και σύμβουλος της GWOPA – UN Habitat και η Edurne Bagué, ερευνήτρια στην έδρα της UNESCO για την Ανθρώπινη και Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Τζιρόνα και συνεργάτης του Παρατηρητήριου Νερού της Τεράσα (Καταλονία), οι οποίοι προσπάθησαν να ανιχνεύσουν δυνατότητες και όρια, παραδείγματα και προκλήσεις σε σχέση με τρόπους συμμετοχής των πολιτών, κατοίκων και χρηστών μίας περιοχής στην διαχείριση και φροντίδα των υδάτινων πόρων και δικτύων τους.
Στην εκδήλωση, μαζί με δεκάδες ενδιαφερόμενες/ους, παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσος όπως επίσης και δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη και συνεργάτες της ΕΥΔΑΠ, αντιπρόσωποι τοπικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη της εκδήλωσης, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, έλαβε χώρα ένα κλειστό εργαστήριο των εταίρων του προγράμματος με τις δύο προσκαλεσμένες από το εξωτερικό, προκειμένου να συζητηθούν πιο αναλυτικά και σε βάθος οι δυνατότητες, απαιτήσεις και όρια που θα είχε η διερεύνηση ενός μοντέλου συμμετοχής των πολιτών όσων αφορά το μη-πόσιμο νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Τόσο οι παρουσιάσεις των ομιλητριών/τών στην εκδήλωση, όσο και τα στατιστικά και ποιοτικά στοιχεία που συλλέχτηκαν από το ακροατήριο και τα συμπεράσματα του εργαστηρίου θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.culturalhidrant.eu.
Στόχος είναι την κοινότητα να απαρτίζουν η ΕΥΔΑΠ και οι υπόλοιποι εταίροι του προγράμματος, μαζί με οργανισμούς, ιδρύματα, συλλογικότητες, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, ακαδημαϊκούς, κατοίκους και ενεργούς πολίτες της Αθήνας. Η δράση της θα μπορούσε να περιλαμβάνει έρευνα για περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου, καθώς και να συμβάλει μέσω ενός «παρατηρητηρίου» στον έγκαιρο εντοπισμό βλαβών-διαρροών του δικτύου μη-πόσιμου νερού, να προσελκύει χρήστες στο δίκτυο, να προτείνει προς τον Δήμο αύξηση χώρων πρασίνου και να ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με την αξία του μη πόσιμου νερού ως λύση κυκλικής οικονομίας απέναντι στις σύγχρονες αστικές προκλήσεις, όπως τη μείωση αστικής θερμικής νησίδας. Από την άλλη πλευρά, η ΕΥΔΑΠ μπορεί να συνεισφέρει στην κοινότητα παρέχοντας διεθνή δικτύωση με μεγάλα δίκτυα και όργανα ανά τον κόσμο και οργανώνοντας δράσεις κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.
Τα επόμενα βήματα προς τη δημιουργία της κοινότητας νερού στο Χαλάνδρι είναι τρεις τοπικές ανοιχτές συζητήσεις, σε διαφορετικές γειτονιές του Χαλανδρίου, με τις/τους δυνητικούς χρήστες του μη-πόσιμου νερού και όποια/ον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ενεργή φροντίδα του Αδριάνειου σαν υδάτινο πόρο, στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας και στη δημιουργία μιας σχέσης της κοινότητας με τους φυσικούς της ή μη, πόρους.
Μάθετε για το καινοτόμο έργο CulturalH.ID.RA.N.T.-UIAμόλις σε 15 λεπτά στο παρακάτω βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=J_FccSvicrg