Αποδέχομαι τη χρήση cookiesΠληροφορίες για την Πολιτική Cookies
Gr
En

ΕΡΓΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας τα εισερχόμενα λύματα (της τάξης των 730.000 κ.μ. ανά μέρα) όχι μόνο επεξεργάζονται, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα πηγή ενέργειας. Συγκεκριμένα, κατά τη διεργασία της χώνευσης της μικτής ιλύος, παράγεται βιοαέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στις δύο μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, με συνολική ηλεκτρική ισχύ 11,4 ΜWe και θερμική ισχύ 17,3 ΜWth.  

Τα οφέλη από τη Λειτουργία της Μονάδας Συμπαραγωγής Θερμικής και Ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο οικονομικά, καθώς επιτυγχάνεται εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους και πρόσοδος από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στον ΛΑΓΗΕ, όσο και περιβαλλοντικά. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Το βιοαέριο είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που αντικαθιστά τα συμβατικά καύσιμα. Η ελεγχόμενη καύση του βιοαερίου σε παλινδρομικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης έχει ως αποτέλεσμα να εκλύονται στην ατμόσφαιρα σημαντικά μειωμένοι αέριοι ρύποι σε σύγκριση με την καύση του βιοαερίου σε δαυλούς που πραγματοποιείτο πριν την κατασκευή των Μονάδων.
  2. Με τη νέα νομοθεσία για τα  δικαιώματα εκπομπών αέριων ρύπων θερμοκηπίου, η ύπαρξη των δύο μονάδων βιοαερίου στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας δίνει το δικαίωμα να λάβει η ΕΥΔΑΠ περισσότερα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αέριων ρύπων θερμοκηπίου από ό,τι αν δεν υπήρχαν, ενώ η λειτουργία τους δε μειώνει τα ανωτέρω δικαιώματα, αφού πρόκειται για εκπομπές ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

Επιπλέον, η λειτουργία των Μονάδων  συμβάλλει στην αυτοδυναμία της εγκατάστασης του κέντρου της Ψυττάλειας, καθώς μπορούν  να λειτουργούν ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας του δικτύου της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας έτσι την αποδοτική και αδιάλειπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν.

Μονάδα ΣΗΘΕ του ΚΕΛ Ψυττάλειας με καύση βιοαερίου Εγκατάσταση συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στην Ψυττάλει
Μονάδα ΣΗΘΕ του ΚΕΛ Ψυττάλειας
με καύση βιοαερίου
Εγκατάσταση συμπαραγωγής
ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας
στην Ψυττάλει


 

Κατεβάστε την εφαρμογή μας
Google Play app link Apple store app link
Ακολουθήστε μας