ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 2020

Τί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει στόχο να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι στο πολυτιμότερο αγαθό, το νερό.  Σκοπός είναι το καθαρό νερό να είναι διαθέσιμο για όλους, μέσω της βιώσιμης διαχείρισής του, ως απαραίτητο κομμάτι του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζούμε.
Μόνο το 3% του νερού του πλανήτη είναι γλυκό νερό, ενώ τα δύο τρίτα από αυτό βρίσκονται σε παγετώνες και πολικούς πάγους. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, η διασφάλιση του νερού που θα χρειαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2050, θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Η ανάγκη λοιπόν, για ευαισθητοποίηση είναι πραγματικά μεγάλη.
Το νερό έχει πρωταρχική σημασία για την ύπαρξη και την ανάπτυξη των κοινωνιών, ωστόσο δεν του δίνουμε τη σημασία που του αξίζει. Σήμερα, περισσότερο από το 80% των λυμάτων από κατοικημένες περιοχές, πόλεις, βιομηχανίες και γεωργικές δραστηριότητες καταλήγουν στο περιβάλλον, χωρίς έλεγχο και επεξεργασία. Τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν μια πηγή πόσιμου νερού μολυσμένη από λύματα. Μέχρι το 2050, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ανθρώπους είναι πιθανό να ζει σε μια χώρα που πλήττεται από χρόνια ή συχνή έλλειψη νερού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού συντονίζεται από το UN-Water που είναι ο μηχανισμός συντονισμού των Ηνωμένων Εθνών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με το πόσιμο νερό, σε συνεργασία με κυβερνήσεις και άλλους εταίρους.

 

Νερό και Κλιματική Αλλαγή

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει ως θέμα το νερό και την κλιματική αλλαγή και την άρρηκτη σχέση μεταξύ τους. Περιβαλλοντικές κρίσεις με πρωταγωνιστή το νερό που προκαλούνται από την Κλιματική Αλλαγή, παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο. Πλημμύρες, ξηρασίες, ρύπανση των υδάτων ακολουθούνται από την υποβάθμιση της βλάστησης, των εδαφών των ποταμών και λιμνών. Όταν παραμελούμε τα οικοσυστήματά μας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να απολαμβάνουμε το νερό που όλοι χρειαζόμαστε τόσο για να επιβιώσουμε όσο και για να ευδοκιμήσουμε.
Η προσαρμογή μας στη ορθολογική χρήση του νερού θα μειώσει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα προστατέψει την υγεία όλων μας και θα σώσει ζωές! Δεν μπορούμε απλά να μένουμε θεατές  - όλοι και ο καθένας ξεχωριστά διαδραματίζουμε ένα σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του πόρου.
Ο έκτος στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης ‘’Εγγύηση πρόσβασης σε νερό και αποχέτευση για όλους και εξασφάλιση βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων’’ αποσκοπεί ειδικότερα στη μείωση κατά το ήμισυ, του ποσοστού των μη χρησιμοποιηθέντων αποβλήτων και στη σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης ασφαλών υδάτων. Η ταχεία ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων μας με στόχο τη διασφάλιση του πολύτιμου αυτού πόρου καθώς και η  ανάγκη ευθυγράμμισης των δραστηριοτήτων μας με γνώμονα τη σωστή διαχείριση και βιωσιμότητά του είναι πλέον επιτακτική.
Η ΕΥΔΑΠ αναγνωρίζοντας τη σημασία των επιπτώσεων που επιφέρει η  κλιματική αλλαγή, τη μείωση της διαθεσιμότητας των φυσικών πόρων και τη διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, εντάσσει συνεχώς στην επιχειρηματική της δραστηριότητα διαδικασίες που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Για τον λόγο αυτό, περιορίζει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις που προκαλούνται από τη  λειτουργία της και υιοθετεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους για την ορθολογική χρήση του νερού σε όλο τον κύκλο διαχείρισής του. Αποδεικνύει έτσι την περιβαλλοντική της υπευθυνότητα μέσω της  εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενέργειας. Φροντίζει για τη συνεχή κατάρτιση, εκπαίδευση  των εργαζομένων, αλλά και για την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίηση τις νέας γενιάς με το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Το Ταξίδι του Σταγονούλη”.

 

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2020 – Μία επέτειος διαφορετική από τις άλλες

Σήμερα διανύουμε μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη περίοδο. Οι εξελίξεις έρχονται για άλλη μία φορά να μας θυμίσουν τη σημασία του καθαρού νερού, καθώς και ότι είμαστε μέρη μιας αλυσίδας που κάθε κρίκος της διασφαλίζει τη δημόσια υγεία,  την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόσβαση σε καθαρό νερό για τον διπλανό μας.
Το νερό αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους συμμάχους μας ενάντια σε κάθε μορφής πανδημία.  Οι σημερινές συνθήκες σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα Νερού δεν μπορούν παρά να μας θυμίσουν την αξία του νερού, έτσι ώστε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας απλές συνήθειες με στόχο τη συνετή χρήση του πόρου.  Πάντα με σεβασμό στην αειφορία του, υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας την σημασία του νερού στην διασφάλιση της υγείας μας, της υγείας των συνανθρώπων μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Εδραιώνουμε τις συνήθειές μας ΣΗΜΕΡΑ!

Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ακολουθώντας πιστά και προσεκτικά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πίνουμε πολύ νερό και ενυδατωνόμαστε, ως καθημερινή πρόληψη τόνωσης του ανοσοποιητικού μας. Ενδιαφερόμαστε για τους συνανθρώπους μας, φροντίζοντας να μην σπαταλάμε το κοινό αγαθό όταν δεν χρειάζεται.
Στην προσπάθεια αυτή, η ΕΥΔΑΠ είναι πάντα δίπλα στους πολίτες, παρέχοντας αδιάλειπτη υδροδότηση και ενισχύοντας τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης, ώστε να αποφεύγεται η προσέλευση πελατών στα Περιφερειακά της Κέντρα.
Γι’ αυτό, το νερό είναι σύμμαχός σου σε κάθε στιγμή της ζωής.  Μην το σπαταλάς,