Αποδέχομαι τη χρήση cookiesΠληροφορίες για την Πολιτική Cookies
Gr
En

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 2024

Η ανάγκη της διαφύλαξης του νερού, πολύτιμου αγαθού της φύσης και πραγματική πηγή ζωή για τον άνθρωπο, αναδεικνύεται όλο και πιο έντονη, την ίδια στιγμή που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία διαφαινόμενη διεθνή κρίση πόσιμου νερού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (World Water Day) στις 22 Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992 κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης  σχετικά με τη σπουδαιότητα του νερού στην ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Παράλληλα, έρχεται να μας υπενθυμίσει τις δράσεις που καλούμαστε να αναλάβουμε ώστε το πολύτιμο αυτό αγαθό, να παραμένει προσβάσιμο σε όλους αλλά και ποιοτικό.

Η κλιματική κρίση, η οποία διαταράσσει την ισορροπία στον κύκλο του νερού καθώς και η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν επιδράσει καταλυτικά στην ποσότητα και την ποιότητα των διαθέσιμων υδάτινων πόρων διεθνώς. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν γίνεται πάντα σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, έχει ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα να εξαντλούνται πιο γρήγορα απ’ ό,τι ανανεώνονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες περαιτέρω γενικευμένης λειψυδρίας κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για την ΕΥΔΑΠ, απόλυτη προτεραιότητα και στόχος είναι το νερό να παραμείνει προσιτό σε όλους, διασφαλίζοντας την υψηλή του ποιότητα και την επαρκή ποσότητα. Για τον σκοπό αυτό, η Εταιρεία παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να αντιμετωπίζει με συνέπεια και υπευθυνότητα όλες τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, όπως και η κλιματική αλλαγή, υλοποιώντας μεγάλες επενδύσεις στον κύκλο του νερού και την κυκλική οικονομία.

Ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ελλάδα, η ΕΥΔΑΠ εντάσσει στη στρατηγική της τα κριτήρια ESG, υλοποιεί δράσεις, αναπτύσσει και ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες, σε όλο τον κύκλο του νερού, διασφαλίζοντας την κορυφαία ποιότητα του νερού που παρέχει σε όλους τους καταναλωτές της.


Ποιότητα νερού βαθμολογημένη με «άριστα»

Η ΕΥΔΑΠ τροφοδοτεί την περιοχή της Αθήνας με ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης. Ενδεικτικό είναι πως ο φορέας European Benchmarking Co-operation, κατά τη διεθνή αξιολόγηση εταιρειών ύδρευσης που διενήργησε, βαθμολόγησε το νερό της ΕΥΔΑΠ με 99,7%, για την ποιότητά του, τιμή υψηλότερη από τον μέσο όρο των βαθμολογιών μεταξύ των εταιρειών ύδρευσης της Δυτικής Ευρώπης.  Οι διακρίσεις όμως για το νερό της Αθήνας δεν σταματούν εδώ:  Σύμφωνα με το Urban Water Atlas for Europe, το νερό της ΕΥΔΑΠ κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου.

Φυσικά, η πρωτιά αυτή δεν είναι τυχαία: Οι κάτοικοι της Αθήνας διαθέτουν στις βρύσες τους νερό άριστης ποιότητας καθώς οι κύριες πηγές υδροληψίας και οι Ταμιευτήρες που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ βρίσκονται σε αγνές περιοχές, απαλλαγμένες από γεωργική και βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ φροντίζει για την ίδια άριστη ποιότητά του σε όλα τα σημεία του δικτύου, μέχρι και τη βρύση του καταναλωτή, υλοποιώντας συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους, περισσότερους και από αυτούς που ορίζει η νομοθεσία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι η μεταφορά του από τους ταμιευτήρες στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω βαρύτητας, επομένως με μικρή κατανάλωση ενέργειας.


Καθημερινοί έλεγχοι 365 μέρες τον χρόνο

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές, υλοποιώντας συνεχείς επενδύσεις στην τεχνολογία, η ΕΥΔΑΠ φροντίζει καθημερινά έτσι ώστε το νερό της «βρύσης» να παραμένει ένα από τα καθαρότερα της Ευρώπης. Διαμορφώνοντας   το κατάλληλο πλαίσιο, διενεργεί καθημερινούς ελέγχους ποιότητας, τόσο στο ακατέργαστο, όσο και στο πόσιμο νερό, ώστε να εξασφαλίζει ότι αυτό που φτάνει στους πολίτες, είναι ασφαλές.

Συγκεκριμένα, με σκοπό την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, έχουν επιλεγεί περίπου 1.000 αντιπροσωπευτικά σημεία σε όλο το σύστημα υδροδότησης της ΕΥΔΑΠ (Ταμιευτήρες, Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, αντιπροσωπευτικά σημεία του δικτύου διανομής). Καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, λαμβάνονται δείγματα και διεξάγονται αναλύσεις, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, στα διαπιστευμένα κατά ISO 17025 χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια της Εταιρείας, όπου εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι με εργαστηριακό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι έλεγχοι που διενεργούνται, ιδιαίτερα στο πόσιμο νερό, υπερκαλύπτουν τις συχνότητες που προβλέπει η νομοθεσία. Ενδεικτικά, ο αριθμός των δειγμάτων πόσιμου νερού που εξετάζονται για μικροβιολογικές παραμέτρους, ξεπερνά τις 9.000 ετησίως, έναντι των 3.300 που επιβάλλονται από τη Νομοθεσία.

Ταυτόχρονα, έλεγχοι διενεργούνται και σε πραγματικό χρόνο, με την online παρακολούθηση κρίσιμων ποιοτικών παραμέτρων, τόσο στο ανεπεξέργαστο όσο και στο πόσιμο νερό, με τη βοήθεια εξελιγμένων συστημάτων τα οποία στέλνουν τα αποτελέσματα με τηλεμετρία καθώς και έγκαιρες ειδοποιήσεις,  σε περίπτωση ακραίων τιμών.


Επενδύουμε για την ποσότητα και την ποιότητα

Κύριο μέλημα της ΕΥΔΑΠ είναι η διασφάλιση- σε όλο τον κύκλο του νερού - της επαρκούς ποσότητας και κατάλληλης ποιότητας καθαρού, πόσιμου νερού. 

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας, που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ περίπου έχει ως στόχο τη διαφύλαξη του πολύτιμου αυτού αγαθού, ώστε να μη λείψει από κανέναν!  Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και με αιχμή του δόρατος τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων για την παραγωγή ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική, στόχο έχουν την προστασία του υπόγειου υδροφορέα, αλλά και την επαναχρησιμοποίηση για δευτερεύουσες χρήσεις.  Εξίσου μεγάλης σημασίας είναι και το εκτεταμένο πρόγραμμα  αναβάθμισης των δικτύων, ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στη διαχείριση τους, με στόχο τη μείωση των απωλειών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αναγκών.  Με αυτό τον τρόπο, ο φυσικός πόρος προστατεύεται και δεν διασπαθίζεται. 

Με απώτερο στόχο, μέσα από συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, τη στοχευμένη μετάβαση σε καινοτόμες εφαρμογές και την αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, να συνεχίσει να προσφέρει άριστης ποιότητας νερό, προσβάσιμο σε όλους, εστιάζοντας παράλληλα στην επίτευξη μιας ισορροπημένης και αειφόρου ανάπτυξης. Γιαυτό κάθε χρόνο, στις 22 Μαρτίου έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε το ποιοτικότερο νερό της Ευρώπης!


 

Κατεβάστε την εφαρμογή μας
Google Play app link Apple store app link
Ακολουθήστε μας